Inke község hivatalos honlapja
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatóinknak interaktívan:
 
A község közintézményei
 
Helyi civil egyesületek
 
Mesélő középületek

Mesélő középületek

 

Ebben a menüpontban a Tisztelt Látogatót egy virtuális sétára invitáljuk, a falu Kaposvár felőli határától a Nagykanizsa felé vezetőig, közben néhány mondatban tájékoztatva a községben található középületekről, szakrális terekről.

 Még a községtábla előtt található Kaposvár felől jövet a temető (I. képtár, 7.,8. kép) , ami a falu feletti apró dombon terül el. Ide a századforduló óta temetkeznek az inkeiek, a legrégebbi sírok is e körül datálhatóak. Mind a katolikus, mind a református temetkezések ide történnek.

 A faluba érkezve jobb kéz felől pillanthatjuk meg a kultúrotthont  (II. képtár, 12. kép) ,amely a katolikus templomnál valamivel később épült, nem sokkal az II. világháború előtt, a Horthy-korszak végén, 1938-ban. Jelenleg egyházi kezelésben van. Az inkeiek előszeretettel bérlik ki a kultúrotthont lakodalmak és egyéb rendezvények számára.

 Közvetlenül a kultúrotthon mellet található a fent említett Jézus Szíve római katolikus plébániatemplom (I. képtár, 5. kép) impozáns, eklektikus stílusban emelt épülete. Méretei mellett különlegessége templomunknak az, hogy nem a somogyi falvakban oly jellemző, 18. századi provinciális barokk stílusban épült, hanem, amint azt fent is említettük, eklektikusban, ami a gótikus és a román stílus egyesítése volt. Bejárata felett hatalmas, kör alakú rózsaablak található. Egyedülálló az is, hogy nagyméretű oltára fehérmárványból készült. Maga a templom építése 1912. június 16-án kezdődött: Kauzli Dezső veszprémi nagyprépost kezdeményezte az építkezést, és ő is szentelte fel 1920-ban, Jézus Szíve búcsújának napján. A consecratiót 1941-június 21-én végezte el dr. Czapik Gyula megyéspüspök. Nyugati mellékoltára alatt nyugszik Inke vértanú plébánosa, Padányi Sándor, akit a szovjet katonák brutálisan megkínoztak, majd holttestét megbecstelenítették, mivel az atya nem akart gyónási titkot elárulni nekik. Padányi atya 2003-ban Inke díszpolgárává lett.

 A templom melletti kertben találhatjuk a plébániahivatalt (II. képtár, 13. kép). Az épület kétszintes, a templommal közel egy időben emelt, 1925 és 1927 között épült fel.

 A plébániakert sarkában, a főút és az egyik utca találkozásánál találhatjuk az inkeiek számára leginkább ismert, 1928-ban emelt kálváriát (I. képtár, 9. kép). Talapzatát felirat díszíti: ,,Így szerette Isten a világot. Ugyanennek a plébániakertnek a szomszédságában van az inkei idősek ottona (II. képtár, 11. kép).

 A plébiániakertet elhagyva, Nagykanizsa felé haladva pillanthatjuk meg bal kéz felől az iskola és az óvoda épületét (II. képtár, 1.,2.,3.,4.,5.,6., 7., 8. kép). Maga az iskolaépület a Szegedy grófi család tulajdonában volt egykor, mint vidéki udvarház. De előszeretettel jött ide kikapcsolódni, vadászni Bethlen István, egykor miniszterelnök (1921-1931) is. A legöregebb inkeiek emlékeznek még rá, amint a gróf sétapálcájával peckesen sétálgatva többször is végigjárt a falun, közben barátságosan szóba állt az ide valósiakkal. Azt is mondják róla, hogy szenvedélyesen szerette a futballt, még szekéren is képes volt Nagykanizsára elrándulni egy-egy jó meccs kedvéért. A klasszicista, ,,L" alaprajzú, egyszintes iskolaépület érdekessége, hogy a homlokzatán található szoborfülkében még a szocializmus ideje alatt is állt a Mária-szobor. Az óvoda épülete jóval újabb, a szocializmus idején épült, ennek megfelelő funkcionális stílusjegyeket hordozva magán. Mindkét intézmény gyönyörű, parkos helyen áll, ahol több öreg, védett fa is található.

 Az iskola mögött található egyik büszkeségünk, a községi ifjúsági sportcsarnok (II. képtár, 9. kép). Sportpályáját félköríves kupola fedi. Átadására 2002 februárjában került sor. A sportcsarnok azóta több rangos helyi rendezvény, legfőképp a falunap helyszíne is volt.

 Tovább haladva, a falu központjában áll az ún. ,,turulos emlékmű." (III. képtár, 2.,3. kép) Az I. világháborúban elesett inkei honvédeknek állít emléket ez az obeliszk. Talapzatán egy Juhász Gyula-idézet található egy márványlapon, amely mementót a falu vezetősége 2006. március 15-én avatott fel. Az idézet a következő:

,,Mert nem lehet feledni, nem, soha,
Amíg magyar lesz és emlékezet,
Jog és igazság, becsület, remény,
Hogy volt nekünk egy országunk e földön,
Melyet magyar erő szerzett vitézül,
S magyar szív és ész tartott meg bizony.
Egy ezer évnek vére, könnye és
Verejtékes munkája adta meg
Szent jussunkat e drága hagyatékhoz."

 Az emlékműtől balra található utcában találhatjuk a modern stílusban épült református templomot (I. képtár, 4. kép). A templomot 1995 augusztusában szentelték fel és adták át a gyülekezetnek. A korábbi református templom, melynek helyén ez az új áll, a II. világháborúban szovjet bombatámadás miatt pusztult el.

 Képzeletbeli utunka tovább folytatva újabb mesélő középületekért a ,,faluvégre” kell menni, pontosabban Kisdencsre, az egykori Inkeyantalfára. Az utolsó inkei utca legelején áll a kisdencsi harangláb. (I. képtár, 6. kép) Tetőzete alatt egy szoborfülke van, ahol egy fiát sirató Szűzanya, művészettörténeti névvel illetve ,,Pieta" szobra áll. Amikor a falu még nem épült ki ennyire, az itteni haranglábbal adták az inkeyantalfaliak tudtára a misék kezdetét, mivel a falu feletti dombon álló templom harangja már nem hallatszott el idáig.

 A haranglábbal szemben található az I. világháborús kisdencsi honvédemlékmű.(III. képtár, 1. kép) Állapota miatt felújításra szorul, ennek kivitelezése jelenleg folyamatban van. Mögötte egy fogadalmi kálvária található a századelőről.

 

 Már a lakóterületen túl található a kisdencsi temető. (I. képtár, 2., 3. kép) Ide az inkeiek ma már nem temetkeznek, viszont rendben tartják a sírokat. Sok itt a századfordulós, illetve I. világháború előtti sír. Halottak napján nemcsak a ma használatban lévő temető, hanem a kisdencsi is fényes a hozzátartozók által kihelyezett gyertyák fényétől.

 

 Már a községtáblán túl található az a Mária-szobor (I. képtár, 1. kép), amit a Rohonczi felvidéki bárói család egy fiatal tagja állíttatott oda, fogadalomból. A fiatal báró ugyanis itt fordult bele az árokba akkor még újdonságnak számító automobiljával, és a szobrot szerencsés megmenekülése emlékére emeltette hálaképpen a Szűzanyának.

 

                            Figyelmét köszönjük, és szeretettel várjuk községünkben!

 

 
Látogatóink száma:
Indulás: 2007-10-15
 
Naptár:
2017. Augusztus
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Közérdekű adatok
 
Aktuális tudnivalók
 
Községünkről bővebben
 

Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Nem értesz a CSS kódokhoz/nem tudod egyedül fenntartani oldalad/szeretnél egy társszerkesztõt? Írj nekem! - sakura-ec.gp    *****    ISMERD MEG A GYÖNYÖRÛ OSCAR-DÍJAS SZÍNÉSZNÕT, ALICIA VIKANDERT, AKI A 2018-AS TOMB RAIDER LARA COFTJÁT FOGJA ALAKÍTANI!    *****    "Céljuk fellelni az Egyesülés Pengéjének darabjait, és újra felemelni a Lidérckirályt."    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.